2 Eylül 2011 Cuma

YEREL YÖNETİMLER //SULH//


YEREL YÖNETİMLER
   YASA TASLAĞI
     ÖNERİLERİ
ÇALIŞMARAPORU
             2011

Av.Nilay Sermi Kökkılınç
       
                                                - I-

BELEDİYELERİN SULH YETKİSİ

A)5393 sayılı belediye kanunu madde 15/k , 18/ h , 34/f   -  5216 sayılı büyükşehir belediye kanununda sulh maddesi yok- sadece  5216 sayılı kanunun 28.maddesinde , “ hüküm bulunmayan hallerde belediye kanunu uygulanır “ denilse de uygulamada  kanunda sulh maddesi yok diye büyükşehir belediyeleri sulh olamıyorlar.

Öneri  :  kanunların  madde metinlerinde , “ dava konusu olan belediye uyuşmazlıkları “ cümlesi kaldırılmalıdır. Büyükşehir Belediye Kanununa da aynı madde konulmalıdır.

Gerekçe: Yerel yönetimler yargıya yansımamış konularda da  sulh olma yetkisine sahip olmalıdır. Böylece gereksiz yargı gideri yapılmasının önü kesilecek ,  yargı yükü hafiflemiş olacak , belediyelerin tasarruf hakkını  sınırlandıran bir engel ortadan kaldırılacak ,belediyeler takdir hakkını kullanabilir  olacaktır.

Örnekler  :  

a)Tek taraflı sözleşme iptallerinde kişi mağduriyetini karşılayacak zararlar ,objektif kusursuz sorumluluklar, trafik ve iş kazaları ,hizmet kusurları ,kamu zararı alacakları ,rücu alacakları  kişi borçları tahsili ya da affı gibi belediyelerin sıkça karşılaştığı  konularda yargı meşguliyeti ve gideri yapılmadan  uzlaşmanın yolu açılacak ve pek çok uyuşmazlık kısa vadede sonlandırılabilecektir.

Sulh konularında belediyenin uzman komisyon raporları yeterli olmalıdır.

B)Yargı uyuşmazlığı olan dava dosyalarında da feragat-kabul ve diğer tasfiye yolları için hukukçu raporu esas alınmalı, her kanun yolunu tüketme zorunluluğu kaldırılmalı , ilk derece mahkemesinin kararına karşı kanun yoluna gitmeme takdir hak ve yetkisine sahip olunabilmelidir.

     Böylece , yargı yolunu sonuna kadar tüketmemek nedeniyle kamu zararına yol açmak, görevi ihmal ya da görevi kötüye kullanma suçlamaları ile hukuki irade baskı altında olmayacak ,gereksiz başvuru-lardan dolayı artan yargı yükü hafifleyecek , yargı maliyetinin azalmasında kamu menfaati sağlanmış olacak ,yargıda uzun yıllara ötelenen uyuşmazlıklar sonlandırılıp kişi mağduriyetlerinin önüne geçilmiş olunacaktır.