11 Eylül 2011 Pazar

Gaziemir Belediye Başkan Yardımcısı hakkında soruşturma


İzmir  Gaziemir Sarnıç’ta bulunan fabrikalar için yaptırılan yön levhası ve tabelaların beton dökme ve hafriyat işlerini yapan belediyenin başı derde girdi. Fabrikaların problemini ortadan kaldıran belediye başkan yardımcısı kendisini mahkemede buldu.


Av. Nilay Sermi Kökkılınç     Yorum

  Cumhuriyet Halk Partisi  ; yerel yönetimlerin üniter devlet yapısı içinde idari ve mali özerkliğini savunuyordu. Ana muhalefet partisinden bir belediye. İsimsiz olması nedeniyle kayda alınmaması ve işlem görmemesi gereken bir şikayet dilekçesi. Anayasanın 127/5.maddesindeki idari vesayet. Yani Merkezi İdare Yerel İdareyi denetler. Kaymakamlık merkezi idarenin ilçedeki temsilcisi, Başkan Yardımcısı yerel idarenin  ilçedeki temsilcilerinden biri. Yerel Yönetici hakkında Merkezi İdare tarafından denetim yapılıyor, soruşturma izni veriliyor. Yerel yönetici ceza yargıcı karşısında belediye kanunlarını anlatmaya çalışıyor.

  Yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliği olsa belediye kanunlarını ve uygulamayı bilen yerel yönetim denetim kurulları olsa kimse merkezi idarenin baskısı var ! diyemezdi. Yerel yönetimler ve merkezi idarenin eşit hukuki ve mali şartlar altında çalışmadıklarına ve  Anayasa’ dan kalkması gerektiği söylenilen idari vesayete ne yazık ki tipik bir örnek...