18 Ekim 2011 Salı

KENT SİMGELERİ

taj mahal
                            İzmir müftü vekili İnciraltına  kentin simgesi dev cami yapılsın dedi


                   NilaySermiKökkılınç        Yorum

    İbadet yerlerimiz ,mezarlıklarımız çağdaş ve sosyal ihtiyaçlara uygun inşaa edilmeli ,manevi dünyaya hizmet ettiği dikkate alınarak elbette hakettiği saygın görünüme sahip olmalıdır. Ancak ibadet yerleri ,bana göre tarihi değeri yoksa kentlerin temsili olarak değerlendirilemez. Bunun için Avrupa’dan verilen kilise örneklerini yanlış buluyorum. Avrupa’da kent temsili olan kiliseler tarihidir ve çoğu dinin toplumda egemen olduğu ortaçağda yapılmıştır. Paris ,Barcelona, Roma ,Prag ,Köln gibi kentlerde örnekleri vardır. Amaç kent temsili ise eğer, İzmir Kemeraltında da tarihi değeri olan çok güzel camilerimiz vardır. Restore edilerek turizme kazandırılabilir ; kentimizi temsil edebilir.

      İstanbul ve Ankara ‘ya gelince , son on  yılda çok fazla ve büyük camilerin yapıldığı  açık bir şekilde  farkedilmektedir. Hatta İstanbul Kadıköy Göztepe' de bulunan büyük park alanına bile 2005 yılında büyük bir cami yapılmak istendiğini , çok tepki alınca bundan vazgeçildildiğini biliyoruz

      İnciraltında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi büyük bir rekreasyon alanı yaptı.Şehir plancısı değiliz ama Sn.Müftü Vekilinin bahsettiği şekilde bir cami yapmak için bu alan hiç uygun değildir. Expo 2020 nin amaçları ile de uyumlu değildir. Daha da önemlisi laik ülkelerde tarihi  değeri olan ibadet yerleri  dışında kalan ibadet yerlerinin kent temsili yapılar olarak değerlendirilmesi fevkalade yanlış olur !