23 Ağustos 2011 Salı

CEMEVİ KARARI AYNEN İADE





İzmir İl Genel Meclisi'nin, kent sınırları içerisinde bulunan 23 cemevinin elektrik, su, bakım onarım, çöp ve atık giderlerinin İzmir İl Özel İdaresi tarafından karşılanması kararı, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç tarafından beklendiği üzere yeniden görüşülmesi için geri gönderildi.


NilaySermiKökkılınç  YORUM

Anayasa Mahkemesinin18.01.2007 tarih 2005/32E ve 2007/3 sayılı İl özel İdaresi Kanunu 15.maddesinin 2.fıkrasının 2.cümlesi ve 3.fıkrasını iptal eden kararı bulunuyor. Meclis Kararının kesinleşmesi konusunda boşluk var.Tartışmalı !  İl Genel Meclisi ısrar kararı alamıyor.Yeni bir karar alırsa Valilik tarafından kanunun 22.maddesine göre siyasi bir karar aldın denilip İçişleri Bakanlığına Danıştay 'ca fesih kararı alınmak üzere gönderilir mi? Valiliğin işlemini idari yargıda tartışmak en doğru yol gibi !

5018 s.kanunun 29.md.sinin uygulanmasına dair yönetmeliğin 4/c fıkrasında "İdarelerin bütçelerinden derneklere yardım yapılabileceği ,5.md.sinde " yardımlarda kamu yararı gözetilmesi,yardımların öncelikle toplumun ihtiyaç ve sorunlarına çözüm sağlaması ile toplumsal gelişmeye katkıda bulunulmasına yönelik olması "öngörülüyor.Cemevleri Kültürevi olarak dernekler çatısı altında yaşadığından İl özel İdaresinin yardımından yararlanabilir.İl Özel İdaresi zaten İbadethane de dememiş. Karar siyasi değil !