14 Ocak 2012 Cumartesi

Yerel Yönetimler ve Kardeş Şehirler

Nilay Sermi Kökkılınç

Kardeş Şehir Flörsheim

Bir Belediyemizin kardeş şehri Flörsheim’dan bahsetmek istiyorum.
Almanya’nın en güzel kentlerinden Frankfurt’a bağlı  Stadt Flörsheim Am Main’ ile 2000’li yılların başında bir belediyemiz  kardeş şehir ilişkisi kurdu .O tarihlerden bu yana  Stadt  Flörsheim ‘lı Alman misafirler her yıl bu güzel ilçemizi ziyarete gelirler.İlk kez  2002 yılında tanıştım; bu güzel ve özel belde ile !  Rhein nehrinin kollarından Main nehri kıyısında,  yatay yerleşimde ,tarihi kent dokusunu korumuş ,doğal  güzelliği ,üzüm bağları ,şarapları ,porselenleri ,ressamları ,yemekleri, festivalleri ile öne çıkan ,dünyanın en işlek 3.büyük hava limanı olan Frankfurt hava limanının neredeyse dakikada bir kalkıp inen uçak sesleriyle  “ Noch mehr auf die Ohren “ sloganıyla mücadele içinde olan ,geleneklerine bağlı, güler yüzlü, konuksever halkıyla görülmeye  değer , sevimli bir kent  Flörsheim !….

    Hepimizin yakından bildiği üzere Ülkemiz ,Avrupa Birliği üyeliği yolunda adımlar atan bir ülke. 15.10.1985 tarihinde imzaya açılmış, ”Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartını” Türkiye olarak 21.11.1988’de imzaladık. ”  Yerel idarelerin güçlendirilmesi, özerkliklerinin savunulması, yerinden yönetim ve demokrasi ilkelerine dayanan bir Avrupa’nın kurulmasının temel koşuludur “ görüşünden hareketle hazırlanan  sözkonusu Özerklik Şartı Avrupa Konsey’ince kabul edilmiş,Türkiye ise 1992’de Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı çekincelerle Şart’ı onaylamış. Böylece ,Avrupa Birliği normları doğrultusunda Belediyelerin hem Avrupa’da kendi içinde, hem de Ülkemizin Avrupa kentleriyle kardeş şehir ilişkileri desteklenmiş ve  teşvik edilmiştir. Kardeş Şehir ilişkilerinin sürdürülebilir olması ,Avrupa Ülkeleri ve   Ülkemiz için  evrensel değerler içinde kültürel farklılıkların kabullenilmesinde , entegrasyonda, karşılıklı ekonomik ve kültürel  ilişkilerin ve hatta vatandaşlarının her türlü sosyal ihtiyacını gidermek için  var olan belediyeciliğin gelişmesinde de  giderek daha fazla önem kazanmıştır.

   Flörsheim’ın Polonya’dan  bir  kardeş şehri daha  bulunuyor.Kardeş Şehir olduğumuz yıllarda Belediye Meclisinde siyasi yelpazenin sağında olan  Hırıstiyan Demokrat Parti’den bir Belediye Başkanı görevdeydi. Bu gün ise sol bir parti olan Sosyal Demokrat Parti’den bir Belediye Başkanı görevdedir. Mecliste her iki partiden temsilcilerle birlikte ayrıca Yeşiller Partisinin de temsilcileri bulunuyor.Flörsheim Belediyesinde  Türkiye kökenli vatandaşlarımız  çalışıyor.Bunlardan birisinin hukukçu olması ve kardeş şehir ilişkilerimizin sürdürülmesinde , objektif  simultane çevirileri  ile sağladığı katkı  büyük ölçüde takdire değer !...Kardeş ilçemizde yerleşik olan ve Almanya’da yaşamış vatandaşlarımızın da katkılarını , Flörsheim’lı olmadığı halde yaz aylarında ülkemizde yaşayan ,kışın kendi ülkesine dönen ,ilçe halkı tarafından çok sevilen  ve daha önce Belediye Meclisimizin  kendisine Fahr-i Hemşehri ber’atı verdiği ,hem Alman hem Türk vatandaşı diyebileceğimiz Almanya emekli elçisi ve değerli eşini anmadan geçemeyiz. Bu vesile ile tanıdığım bir kaç önemli isim de var ki ; ilk kez kardeş şehir ilişkileri sayesinde Türkiye’ye gelen ,uzun yıllar Türk işçiler ile çalışmasına rağmen daha önce Türkiye’ye gelmek konusunda hiç istek duymadığına çok pişman olduğunu ifade eden hatta bu pişmanlığını  Flörsheim’da yayınlanan gazetelere ilan vererek Flörsheim’lıları Türkiye’ye gitmeye ve Türkiye halkını tanımaya davet eden bir Alman dostumuz ve ailesi, emekli polis şefi ,gazeteci,eğitimci,sosyal hizmet uzmanı ve daha sayamadığım pek çok İzmir aşığı Alman dostlar…..      

     Kardeş ilçemizden de bu kardeş şehir ilişkisi ile  öğrenciler ve aileler,  Flörsheim’li ailelerde konuk oldular.Dostluklar kurdular. Flörsheim ve kardeş ilçemizin kardeşliğinin uzun yıllar devam etmesini , Kardeş Şehir ilişkilerinin sürdürülmesini, iki kent arasında daha çok alanda  bürokratik Bakanlık izinlerine ihtiyaç duyulmaksızın karşılıklı paylaşımların olmasını gönülden dilerim.